Hurníkova pocta Českému rozhlasu

6. březen 2024

Pokud na někoho sedí pojmenování renesanční člověk, je to Lukáš Hurník. Hudební skladatel, muzikant, publicista, moderátor. Ve volných chvílích komponuje operu pro děti, vyučuje, přednáší, píše, cestuje za dobrým jídlem a vínem. A také píše skladbu k výročí Českého rozhlasu. Dostala název Radio s podtitulem „symfonický dokument“.

Jedná se o hudební průlet nad vývojem Českého rozhlasu od kbelského stanu až po digitální současnost. Orchestr líčí vše, od zapnutí kbelského mikrofonu a štěkání psa, přes bombu v r. 45, zvonění klíčů až k přelaďování stanic.

Během covidu jsem pocítil silnou potřebu hudbou vyjádřit vděk za možnost 30 let pracovat pro kulturní instituci jménem Český rozhlas. Objednávka od SOČRu tento plán propojila se 100. výročím Českého rozhlasu. Skladba si hraje se zvukomalbou historických událostí, ale také pracuje s našimi třemi pilíři (informace, zábava a vzdělávání) jako se třemi tématy klasické sonátové formy. K nim se v závěru přidává dominantní pilíř kulturní
Lukáš Hurník

Premiérově můžete skladbu slyšet v pondělí 11. března od 19.30 v Rudolfinu v podání Symfonického orchestru Českého rozhlasu (link is external). Koncert bude tradičně přenášet stanice ČRo Vltava. Záznam si pak můžete poslechnout už ve středu 13. března od 20.00 na stanici Český rozhlas D-dur.

Skladba je v tuto chvíli k poslechu na webu stanice ČRo Vltava. Níže ve článku nebo pod tímto odkazem.

Lukáš Hurník: Radio (ukázka z partitury)
autor: Silvie Ulrichová
Spustit audio

Související